Terugblik bijeenkomsten ‘krachtig ouder worden’ in Maarssendorp & Maarssenbroek oktober/november

Vier bijeenkomsten ‘krachtig ouder worden’ in Maarssendorp en Maarssenbroek

De afgelopen weken organiseerde de Seniorenraad Stichtse Vecht in samenwerking met MOmenz en de Landelijke Seniorencoalitie een viertal interactieve bijeenkomsten over het ouder worden. De aanleiding voor de bijeenkomsten was duidelijk. De vergrijzing neemt toe, er is een tekort aan personeel en geld in de zorg en de overheid trekt zich steeds meer terug. Daar moeten we ons op voorbereiden. Er was veel belangstelling voor de bijeenkomsten. Oorspronkelijk waren er drie bijeenkomsten, maar er is een vierde ingelast.

22 Oktober hielden we de eerste bijeenkomst in de Ark in Maarssenbroek. De bijeenkomst startte met een presentatie van Peter van Koningsbruggen, huisarts bij Gezondheidscentra Maarssenbroek. Hij gaf een schets van de ontwikkelingen in de gezondheidszorg en de urgentie om als senioren na te denken wat men kan doen om zo lang mogelijke zelfstandig te blijven. Hieronde de link naar zijn presentatie.

Presentatie huisarts Peter van Koningsbruggen

Daarna gingen de aanwezigen, verdeeld over een aantal gesprekstafels, met elkaar in gesprek over wat ouder worden betekent, hoe zij de zorg voor zich zien op het moment dat zij dit nodig hebben en welke oplossingen zij voor zich zien. Een breed scala aan onderwerpen werd besproken. Ga ik wel of niet verhuizen? Hoe kan ik mijn woning levensbestendig maken? Wie gaat mij helpen als ik niet alles meer zelf kan doen? Heb ik buren, vrienden en familie in de buurt? Wat als ik dement word? Wat als ik straks digitaal niet meer mee kan komen? Waar moet ik zijn als ik hulp nodig heb? Een veelheid aan onderwerpen passeerde de revue. Maar er werden ook mooie ideeën aangereikt. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van netwerkjes van gelijkgestemden, zodat je elkaar leert kennen en elkaar kan helpen. Maar ook wooncomplexen van jongeren samen met  ouderen, waarbij men elkaar helpt (social return).

De daaropvolgende bijeenkomsten in het dorpshuis in Maarssendorp en in de Verrijzeniskerk in Maarssenbroek gaven een vergelijkbaar beeld. Ook hier een levendig gesprek over een veelheid aan onderwerpen: zoals thuishulp, gezondheid, wonen, sociale netwerk, waar haal ik informatie vandaan, regelgeving etc.

De bevindingen en resultaten van de gesprekken worden in een geanonimiseerd verslag uitgewerkt. De deelnemers ontvangen deze per mail, maar ook de gemeente en betrokken instellingen krijgen de bevindingen. Uiteindelijk gaat het verslag naar de Landelijke Seniorencoalitie. Deze rapporteert weer terug aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Want het is belangrijk om niet alleen over de ouderen te spreken, maar vooral ook met de ouderen. In Stichtse Vecht wordt daar hard aan gewerkt.

Volgend jaar organiseert de Seniorenraad nieuwe bijeenkomsten in andere kernen van de gemeente. Daarbij wordt steeds aansluiting gezocht bij bestaande partijen, zoals dorpsraden en -huizen, wijkcommissies, bestaande initiatieven voor ouderen. Het doel is om te komen tot zorgzame straten, wijken, buurten en dorpen. Met een omzien naar elkaar: Jong en Oud samen: het uiteindelijke doel!

Delen via: