U bent hier >> Lichaamsfuncties

LICHAAMSFUCTIES

Je gezond voelen – Fitheid – Klachten en pijn – Slapen – Eten – Conditie – Bewegen

 

Actie Seniorenraad

Wij spannen ons in voor de valpreventie en leveren een bijdrage aan fitte en vitale ouderen via het Sportakkoord Stichtse Vecht.

 

Valpreventie 

Cijfers en feiten Stichtse Vecht

In SV hebben per jaar ongeveer 400 mensen medische hulp nodig na een accidentele val. Ongeveer 20 mensen sterven per jaar door vallen: bijna 2 per maand. In 2050 zullen die getallen beduidend hoger zijn: tenminste 600 SEH en 3 tot 4 doden per maand (okt. 2020). Door aandacht te geven aan valpreventie geven we aandacht aan de dimensie fysieke gezondheid en stimuleren ouderen tot een leven lang sporten.

Valpreventie moet duurzaam zijn. Er zijn veel mensen die zich in de afgelopen jaren met dit onderwerp bezighielden. Zo bestonden er bijvoorbeeld verschillende sportgroepjes, maar die initiatieven bloedden iedere keer dood. Ik geloof daarom ook niet zo in die particuliere initiatieven, maar wel in een groot, gedegen plan van waaruit je samen kunt werken aan zowel de primaire als secundaire valpreventie.

In de ideale situatie zou valpreventie in Stichtse Vecht volgens ons er als volgt uitzien: “Er zou een Preventiepad valpreventie moeten komen waarbij mensen met een verhoogd valrisico zich kunnen aanmelden bij Blijf Gaan en Staan dat als regionaal informatie- en aanmeldpunt dient en mensen die (nog) geen valrisico hebben, maar op een bepaalde leeftijd zijn dat ze het wel kunnen krijgen, gestimuleerd gaan worden om middels sporten fit & vitaal te blijven dat een onderdeel zou moeten worden van het Preventieakkoord van de gemeente”.

Samen met de GGD, Zilveren Kruis, NZa, fysiotherapeut, ergotherapeut, Projectleider ‘Blijf gaan en staan’ (Vechtverband), Welzijn SV, huisarts en gemeente zijn wij bezig om een Preventiepad valpreventie op te stellen.